Onko työttömyys rikos?

kadet

Näin työttömänä mietin, miksi aktiivimalli on keksitty? Mielestäni työttömyydestä on tehty rangaistava teko, jonka seurauksena on sakko, joka heikentää toimeentuloa.

Julkisuudessa on heilunut pari hemmoa, joidenka ansiosidonnaiset pyörivät muutamissa tuhansissa. Mikäs heillä on ollessa. Sanovat vielä suoraan, että välttelevät työtä tämän vuoksi. Sanoisin, että tällaisia työnvälttelijöitä on työttömistä vain murto-osa.

Hallitushan siitä innostui, kuten muutama muukin taho. Olen lukemattomia kertoja kuullut, kuinka työttömät välttelevät työntekoa, koska työttömyysturva on niin suuri.

PAH! Sanon minä. Tervetuloa todelliseen maailmaan. Olen koko ajan hakenut työtä, ottanut vastaan jopa kahden PÄIVÄN mittaisen lomasijaisuuden, jo pelkästään siksi, että osoitan olevani valmis pidempi aikaisempaankin työhön ja saan ehkä jalkaa oven väliin. Olen tehnyt myös muutaman kuukauden mittaisia pätkiä.

Monen monista paikoista, joita olen hakenut, on viesti ollut saman kaltainen:

Kiitos hakemuksestasi!
Saimme satoja hakemuksia ja tällä kertaa valinta ei osunut sinuun.
Onnea työn hakemiseen.

Siis, jos edes viitsivät vastata.

Ja mitäs sitten se suuri ansiosidonnainen, jonka takia ei työttömät mene töihin?!
Kun julkisuudessa puhutaan matalapalkka-aloista, niin matalapalkka alat ovat yhtä kuin terveydenhoitajat, jotka kuitenkin tienaavat reilut 2 000€/kk. Keskusteluista on unohtuneet ne todelliset matalapalkka-alat, kuten palvelu- ja tekstiili-ala sekä siivoojat, joiden keskiansiot bruttona ovat n. 1 600€/kk.

Itse lukeudun tuohon palvelu – ala sarakkeelle. Koska olin osa-aikainen, oli palkkani keskitasoa matalampi. Sen seurauksena on ansiosidonnaiseni ihan kokonaiset 745€/kk ja koska olen naimisissa työssä käyvän miehen kanssa ja asun omistusasunnossa, minulla EI ole oikeutta toimeentulo ym. tukiin.

Jokainen voi ihan itse miettiä, kuinka herkullista tämä työttömyys on. Koko ajan saa miettiä, millä ostetaan seuraavan päivän ruoat, saako asuntolainat maksettua ja tarvitsenko nyt kuitenkaan kaikkia lääkkeitäni.

Nyt kaiken lisäksi edessä on uhka ansiosidonnaisen heikkenemisestä. Voitte varmasti kuvitella, kuinka monet itkut on itketty ja kuinka monta yötä valvottu, miettiessäni saanko jäädä kotiin, jonka olen sydämellä rakentanut, paikkaan, jossa viihdyn.

Itse en peruskoulun matikalla saa mitenkään laskettua, kuinka aktiivimalli lisäisi työpaikkoja. Ehkä Suomen hallitus on parempi matikassa ja tietää, mitä tekee. Minä epäilen pahasti.

Laakereillanihan en lepää. Toimin aktiivisesti Osuuskunta Taidokkaissa ja teen satunnaisia keikkoja ja toimin myös hallituksen puheenjohtajana mutta, koska en tienaa tarpeeksi, eikä aktiivimallin ehdot täyty. Ylöjärveltä on sitä paitsi vähennetty juuri niitä aktiivimallin ehdot täyttäviä työllisyyspalveluja!
Itse puheenjohtajuus kuitenkin työllistää minua, mutta firma on vielä sen verran tuore, ettei liikevaihtoa ole vielä tarpeeksi. En pysty nostamaan osuuskunnalta palkkioita tms., vaan teen työn kaikella sydämellä.

Mielestäni aktiivimalli on todella epäreilu.

Työtön työnhakija
Sini Havasalo, SDP

Osuuskunta Taidokkaiden Hallituksen puheenjohtaja

Tilaa
Haluan ilmoitukset
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x