Perusturvakeskuksen antaman lausunnon mukaan esitys on erittäin tarpeellinen ja kannatettava. Diabeetikoiden jalkaongelmat ovat diabeteksen kallein komplikaatio, siksi ennaltaehkäisevillä toimilla on erittäin suuri merkitys. Toivottavasti asia etenee jo syksyn lisätalousarvion käsittelyssä.
Ehdotamme, että Ylöjärven terveyskeskukseen perustetaan jalkaterapeutin (noin 40 000€/vuodessa) toimi.
Perustelut:
Diabeetikoiden määrä Ylöjärvellä on viime vuosina kasvanut nopeasti. Vuoden 2019 aikana diabeteslääkkeistä sai Kela-korvausta yhteensä 2294 henkilöä. Kasvua oli edelliseen vuoteen 110 henkilöä eli 4,8 %. Diagnosoimattomia diabeetikoita on arvioitu olevan lähes yhtä paljon kuin jo diagnosoituja.
Diabetes voi aiheuttaa diabetestyypistä riippumatta vakavia lisäsairauksia, jos diabeetikolla ei ole saatavilla riittävää ohjausta, neuvontaa, seurantaa ja tukea jokapäiväisen omahoidon toteuttamiseen. Diabeteksesta aiheutuvat hoitokustannukset nousevat huimaa vauhtia, siksi ennaltaehkäisevät toimet nousevat ennalta suurempaan rooliin.
Ylöjärvellä on diabeteksen hoitoon kokonaisuudessaan panostettu hyvin. Jalkojenhoidon järjestämisessä on kuitenkin parantamisen varaa. Nykytilanteessa jalkojenhoito on Ylöjärvellä järjestetty palveluseteleillä lääkärin hoitosuunnitelman mukaisesti, kohdistettuna erityisesti diabeetikoille, reumaatikoille ja alaraajojen polyneuropatiasta kärsiville henkilöille sekä tietyissä muissa pysyvissä sairaustiloissa. Tärkeä huomio, joka puoltaa terveyskeskuksen oman jalkaterapeutin toimen perustamista on se, että ulkopuolinen palveluntuottaja ei kuulu terveyskeskuksen diabetestiimiin. Asiantuntijoiden mukaan 30 000 asukkaan väestöpohja puoltaisi omaa jalkaterapeuttia.
Oleellista on perusterveydenhoidon seulan hyvä toiminta ja haavan synnyn estäminen ennakolta. Tämä edellyttää jatkuvaa koulutusta niin henkilökunnalle kuin potilaillekin, josta terveyskeskuksen oma jalkaterapeutti voi huolehtia. Tietoa oikeiden tai sopivien jalkineiden merkityksestä ei voi aliarvioida. Korkean riskin potilaiden varhainen tunnistaminen ja potilasohjauksen perusteellinen toteutus vähentävät amputaatioita. Amputaatioon johtavat tapahtumat alkavat yleensä pienestä traumasta jalassa, jossa neuropatian seurauksena kiputunto on huono ja on kehittynyt virheasentoja. Jalkineiden valinnan ja käytön ohjauksella saadaan hyviä tuloksia jalkaongelmien ehkäisyssä.
Diabeetikoiden jalkaongelmat ovat diabeteksen kallein komplikaatio. Diabetes on yleisin syy jalka-amputaatioihin. Neljäsosa diabeetikoista sairastuu diabeettiseen jalkahaavaan elämänsä aikana. Diabeetikon jalkahaavojen hoito vaatii erityisosaamista ja usein pitkäjänteistä työtä, johon tarvitaan terveydenhuollon ammattikoulutuksen saanutta asiantuntijaa – jalkaterapeuttia(AMK) tai sitä edeltävää jalkojenhoitajaa ja joiden on oltava VALVIRAN rekisterissä.
Ylöjärvellä, 5.10.2020
Ylöjärven sos.dem.valtuustoryhmä
Leena Mankkinen ym