Tasa-arvoinen yhteiskuntamme?

Leena Mankkinen

Maaliskuussa vietetään kahta tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyvää merkkipäivää:

Kansainvälistä naisten päivää ja Minna Canthin tasa-arvon päivää. Päivän puheenaiheita molempina päivinä ovat perinteisesti naisten tasa-arvo työelämässä, tuloerot, seksuaalinen häirintä sekä väkivalta perheissä.

Yhteiskunnallisia, tasa-arvoa horjuttavia epäkohtia on nostettava esiin jokaikinen päivä. Tasa-arvo ei toteudu läheskään kaikilla elämänalueilla. Esimerkiksi vammaisten kuljetuspalveluissa on tällä hetkellä äärettömän suuria ongelmia. Epätasa-arvoa koetaan myös pitkäaikaissairaiden lääke- ja hoitokustannusten rankassa nousussa ja monessa muussa arjen sujuvuutta heikentävässä asiassa.

Tampereen valtuustosali täyttyi 5.3. ääriään myöten täyteen, kun aiheena oli vammaisten taksikuljetuksissa ilmenneet kohtuuttomat vaikeudet.  Kysymykseen ”Kenen vastuulla on, että vaikeavammainen pystyy liikkumaan?” pyrittiin löytämään vastauksia. Vammaispalvelulain mukaan vastuu on kaupungilla. Ongelmaa voidaan käsitellä kolmesta näkökulmasta: vammaisten oikeuksien ja järjestäjän eli kaupungin sekä taksimarkkinoiden taholta. Paneeliin osallistui kaksi kokemusasiantuntijaa, kaupungin vammaispalvelujen edustaja, Tuomi-Logistiikan edustaja ja taksiyrittäjä. Ongelmat alkoivat viime kesänä, kun uusi Liikennepalvelulaki astui 1.7.2018 voimaan ja ”sössi liikenteen”. Taksin käyttäjät toivat konkreettisesti esille millaisiin tilanteisiin eri vammaryhmiä edustavat ihmiset ovat joutuneet. Yhteistä kaikille auton tilaajille on tilauksen epäluotettavuus ja pitkät odotusajat,  epäkohteliasta käytöstäkin on kohdattu.

Paljon ylistetty valinnanvapaus ei koske asiakkaita, vaan tässä tapauksessa taksiautoilijoita. Nykyisin he voivat itse päättää työvuoroistaan ja siitä kenet ottaa kyytiin. Kaikki eivät ole kelvanneet ja yöaikaan ei ole autoja saatavilla. Sitten on vielä kolmenlaisia takseja, on sote-takseja, kelatakseja ja itsemaksavien takseja.

Tuomi-Logistiikka on järjestämässä loppukeväästä uuden kilpailutuksen ja luvassa on lisää kalustoa. Kilpailutus on suoritettava huolella niin, että tarjoajat todella sitoutetaan tehtäväänsä. Myös sanktioiden määrääminen olisi paikallaan. Ehdoton edellytys on, että Tuomi-Logistiikka käy säännöllistä vuoropuhelua kuljettajien kanssa. Helmikuussa on kuulemma vain yksi promille tilauksista jäänyt ilman autoa. Tätä väitettä yleisö ei nielaissut.

Ongelma on mittaluokaltaan niin valtava ja ihmisarvoa loukkaava, että korjausliike on pikaisesti tehtävä.  Asiantuntijoiden mukaan liikenneministeriö on pessyt kätensä, mihin siis seuraavaksi otetaan yhteyttä – lainsäätäjiinkö?

 

Leena Mankkinen
eduskuntavaaliehdokas, sd

Tilaa
Haluan ilmoitukset
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x