Terveys edellä

SOTE

Vihdoinkin, aivan kuntavaalien alla uskaltaa jo sanoa, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus saadaan maaliin. Ainoastaan kireä aikataulu saattaa sitä uhata. Yli 10 vuoden ajan ovat eri hallituskokoonpanot yrittäneet rakenneuudistusta saada eduskunnassa läpi, mutta useimmiten esitykset ovat kaatuneet perustuslakivaliokuntaan.

Tällä kertaa lakiuudistuspaketti on läpäissyt mainitun valiokunnan käsittelyn ja sosiaali- ja terveysvaliokunta käy parhaillaan saatuja korjausehdotuksia läpi. Mikäli eduskunta ehtii lakipaketin hyväksyä ennen kesätaukoaan, on meillä tammikuussa seuraavat, hyvinvointialueiden valtuustoja koskevat vaalit. Eduskunnassa oppositio yritti kaataa esityksen tekemällä asiasta välikysymyksen. Täystyrmäys tuntuu omituiselta, sillä esimerkiksi kokoomus on omalla pääministerikaudellaan esittänyt lähes samanlaisen lakiuudistuksen. Ehkä vastustus on nyt kovaa siksi, että Marinin hallituksen esitys ei sisällä 3 miljardin leikkausta eikä pakkoyhtiöittämistä.

Sote-uudistuksessa on viime kädessä kyse ihmisten yhdenvertaisten julkisten palveluiden turvaamisesta ja hoitoon pääsystä jonottamatta. Pelottelu Coxan ja Sydänsairaalan toiminnan vaarantumisesta on turhaa. Molempien toiminta jatkuu täysin entiseen malliin. Samoin monituottajamalli ja palvelusetelitoiminta säilyvät uudistuksessa. Soteen liittyvä asiakasmaksulaki tulee voimaan jo heinäkuussa, silloin lähes miljoonan suomalaisen maksut laskevat (ja kuntien tulot pienenevät), kun tehostetun palveluasumisen maksut määräytyvät uudelleen. Vuoden 2022 alusta maksukattoon lasketaan myös suun terveydenhoito ja terapia. Vanhuspalveluihin ja lastensuojeluun tulee henkilöstömitoitukseen liittyviä panostuksia.

 

KORONA

Viime vuodesta laaditun hyvinvointiraportin mukaan koronaepidemia uhkasi Ylöjärven väestön terveyttä monin tavoin, vaikkakin vain alle puoli prosenttia kaupungin väestöstä sairasti Covid-19 viruksen aiheuttaman taudin. Viranomaisten rajoitustoimet koskettivat lähes jokaisen ylöjärveläisen elämää rajoittaen kanssakäymistä ja osallisuutta. Yksinäisyyden tuottamasta pahasta olosta kärsivät niin nuoret kuin vanhatkin. Varsinkin viime keväänä laitoksissa olevien vanhusten tilanne oli huolestuttava, kun omaiset eivät päässeet tapaamaan heitä.

Lapset alkoivat oireilla etäopetuksesta johtuen ja kun eivät voineet harrastuksissa tavata kavereitaan. Huolestuttavaa on, että lastensuojelun ilmoituksissa tapahtui selkeä kasvu. Eniten huolissaan pitää olla nuorten mielenterveydestä. Mielenterveyspalvelut ovat pahasti ruuhkautuneet ja esim.Taysin nuorisopsykiatrille on joutunut jonottamaan jopa lähes vuoden. Koronaa ei voi tietenkään yksistään tilanteesta syyttää, mutta vaikutusta sillä on ollut.

Tays joutui vuosi sitten peruuttamaan kiireettömän hoidon aikoja, mistä aiheutui jonoja erikoissairaanhoitoon pääsyssä. Osittain se johtui ihmisistä itsestään, kun tarjottuja hoitoja ei silloin uskallettu ottaa vastaan. Nyt jonot on saatu purettua. Hoitamatta jääneet ja piilossa olevat sairaudet aiheuttivat hoitovelkaa, josta aiheutuu paineita perusterveydenhuollolle vielä pitkään. Samoin haasteena tulevat olemaan sosiaalipalveluihin kohdistuvat paineet.

Jotain myönteistäkin on ollut havaittavissa: etätyöt ja etäkoulunkäynti muuttivat perhedynamiikkaa ja aikaa keskinäiseen yhdessäoloon oli enemmän. Elintavoissa huomattiin myönteistä kehitystä mm. ruokaa valmistettiin kotona entistä enemmän ja perheitten yhteinen liikunnan harrastaminen lisääntyi.

Hyvinvointiraporttiin koottua tietoa pitää hyödyntää. Koronan vaikutukset on arvioitava ja laadittava suunnitelma miten korjataan aiheutuneita haittoja. Kaupungin henkilöstö on joutunut työskentelemään erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on antanut kaikkensa, mutta kaikissa muissakin yksiköissä on jouduttu huomattavasti venymään. Näin myös yksityisen sektorin palvelutehtävissä. Kaikki ansaitsevat asukkaitten kiitoksen!

 

HYVINVOIVA YLÖJÄRVI

Sote-uudistuksen toteutuessa kuntien hoidettavaksi jäävät edelleen kaavoitus, varhaiskasvatus ja sivistyspalvelut sekä ehkäisevä terveydenhuolto. Juuri ehkäisevään, terveyttä edistävään elämäntapaneuvontaan ja -ohjaukseen on satsattava entistä enemmän. Oikea-aikaisilla hoitotoimenpiteillä ja terveyttä ylläpitävillä ratkaisuilla voimme vähentää ja jopa ehkäistä ylöjärveläisten joutumista kalliin erikoissairaanhoidon piiriin. Demareiden valtuustoaloite jalkaterapeutin saamiseksi terveyskeskukseen on hyvä esimerkki diabeteksen ennalta ehkäisevästä hoidosta.

Hyvä yhteistyö uuden hyvinvointialueen kanssa turvaa meille lähipalvelut. Kaupungin vastuulle jää uudistuksen jälkeen varsin laaja tehtäväalue, joka kokonaisuudessaan vaikuttaa kuntalaisten hyvinvointiin. Siksi jokainen kaupungissa tehty päätös on terveyspäätös.

 

Leena Mankkinen

Tilaa
Haluan ilmoitukset
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x