TUL 100 VUOTTA!

Leena Mankkinen

Vuosi 2019 on Suomen Työväen Urheiluliiton 100 vuotta kestäneen toiminnan juhlavuosi

Liiton perustamiskokous pidettiin Helsingissä Koiton talossa 26. tammikuuta1919, heti sisällissodan jälkitunnelmissa. Paikalla oli edustajia 56 seurasta eri puolilta Suomea. Perustajaseuroista on 45 edelleen hengissä. Kaikkiaan toimivia seuroja TUL:ssa on lähes 900 ja niissä edustettuna 75 eri lajia.

Ensimmäiset liittojuhlat pidettiin  vuonna vuonna 1927  ja sen jälkeen jokaisella vuosikymmenellä,  vuodesta 1969 lähtien tasaisesti 10 vuoden välein. Ensimmäisen kerran liittojuhlat järjestettiin Helsingin ulkopuolella v. 2009 Tampereella. Monen liittojuhlakävijän muistiin on taltioitunut valtaisa osallistujien marssi  eri vuosikymmenillä Mannerheimintietä pitkin Olympiastadionille ”TUL – hei,hei,hei” -huutojen saattelemana.

Kevään aikana myös TUL:n Tampereen piiri juhlii 100-vuotista toimintaansa.

Mikä on liiton ja sen piirien pitkän iän salaisuus? Se on varmasti jäsenistön tuntema yhteisöllisyys ja tiiviit seurayhteydet sekä pitkäjänteinen työ tasa-arvoisten harrastusmahdollisuuksien turvaamiseksi kaiken ikäisille. Sadan vuoden aikana TUL-seurat ovat liikuttaneet satojatuhansia ihmisiä sekä kasvattaneet lukuisia eri lajien huippuja.

Juhlavuoden tapahtumia järjestetään alueellisesti koko vuoden ajan ympäri Suomea.

 

Tapahtumaviikonloppu Helsingissä 14.-16.6.2019 on juhlavuoden kohokohta.

Perjantaina 14.6. ohjelmassa on voimistelunäytös Helsingin kaupunginteatterissa. Teatterigaalassa esiintyvät TUL:n eri lajien voimisteluhuiput upeissa koreografioissa. Musiikista vastaa Kimmo Pohjonen.

Samana päivänä järjestetään myös veteraanitapaaminen.

Lauantaina 15.6. Helsingin jäähallissa  järjestettävä Joukkojen juhla -päänäytös antaa tunnustusta ihmisille, joiden elämään TUL on vahvasti kuulunut. Esiintyjinä on yli 2000 voimistelijaa tai harrastajaa.

Sunnuntaina 16.6. Tapahtumaviikonloppuun sisältyy myös kansainvälinen voimistelun ja tanssin juhlakipailu ja TUL:n 30. liittokokous.

Viikonlopun monipuolinen lajikirjo koostuu avoimista mestaruuskilpailuista sekä turnauksista.

Hei kaikki TUL:n ystävät! Otetaan suunnaksi kesäkuussa Helsinki, juuri nyt on lippuvarausten tekemisen aika! Paikalle voi toki lähteä vain katsojan roolissa: muistelemaan menneitä liittojuhlia tai kokemaan huikeita elämyksiä taidokkaiden ohjelmien parissa tai ihailemaan tämän päivän nuorison taitotasoa.

 

Lisätietoja löytyyTUL:n nettisivuilta www.tul.fi

Leena Mankkinen
TUL liittovaltuuston jäsen
sdp:n kansanedustajaehdokas
Ylöjärvi

Tilaa
Haluan ilmoitukset
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x