Olisiko Islannista opittavaa?

Taru Tolvanen

Henrik Dettmann puuttui puheenvuorossaan Ylellä 17.1.2019 erittäin tärkeään asiaan – lasten liikkumiseen ja siihen liittyvään kuskausrumbaan.

On hienoa, että keskustelu asiasta viriää nyt uudelleen urheiluihmisten kautta, sillä ilmeisesti esimerkiksi SDP:n vaihtoehtobudjetin esitys ei saanut tarvittavaa huomiota aikaan. SDP nimittäin esitti vaihtoehtobudjetissaan ns. suomalaista Islannin mallia. Islannissa on saatu nuorison hyvinvointia parannettua, lapsiperheiden arkea helpotettua ja lisättyä perheiden yhdessä viettämää aikaa yhdistämällä harrastukset entistä tiiviimmin koulupäivien yhteyteen. Tämä voitaisiin saavuttaa kytkemällä aamu- ja iltapäivätoiminta nykyistä laajempaan kerhotoimintaan, ja tämä ei todellakaan tarkoita ainoastaan urheiluharrastuksia, vaan toimisi ihan yhtä hyvin myös muunlaisissa harrastuksissa musiikista kuvaamataitoon. Tähän toimintaan voisi saada mukaan yhdistyksiä, seuroja ja järjestöjä, mutta toki koulupäivistä vastuu säilyisi edelleen kunnilla.

Rahaa ja uudelleen organisointia tämä toki vaatii, mutta tämä olisi toteutuessaan myös upea mahdollisuus. Islannissa on myös jokaiselle lapselle tarjolla ”aktiviteettikortti”, joille on ladattuna rahaa harrastuksiin. Tällä panostuksella on saatu tuplattua ohjattuihin harrastuksiin osallistuvien lapsien määrä. Tämä on myös auttanut vähävaraisia perheitä, sillä tällä keinolla voidaan mahdollistaa kaikkien lasten osallistuminen. Kokonaanhan tämä ei tietenkään kuskausrumbaa poista, ja edelleen tavoitteellinen harrastaminen vaatii enemmän aikaa ja resursseja, mutta tällä tavalla voitaisiin kuitenkin tarjota samat lähtökohdat kaikille lapsille ja kaikille mahdollisuus harrastaa. Nyt monet perheet kipuilevat korkeiden harrastusmaksujen kanssa, ja osa lapsista jää vääjäämättä harrastusten ulkopuolelle.

Tällaisen järjestelmän kehittäminen olisi mitä suurimmassa määrin panostus ennaltaehkäisyyn — yksi lääke nuorten syrjäytymiseen ja sijoitus tulevaisuuteen.

Taru Tolvanen
eduskuntavaaliehdokas, sd
Pirkkala

Tilaa
Haluan ilmoitukset
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x