Tekniikka ei ole peikko, vaan mahdollistaa kuntatalouden säästöt
Tekniikan kehitys eteni huimasti edellisellä vuosisadalla. Tämän kehityksen turvin kyettiin keventämään fyysisen työn rasittavuutta enemmän kuin koskaan aiemmin tai kenties koskaan tulevaisuudessa enää pystytään.
Ajatellaanpa vaikka itseliikkuvia kulkupelejä, automobiileja, joista höyryllä käyvät ovat jo vuosisatojen takaa. Höyrykattilalle etsittiin vaihtoehtoa ja 1800-luvulla kehitettiin ensimmäiset sähkö- tai kaasuautot. Kummankaan teknologia ei tuolloin ollut kyllin kehittynyttä, mutta vuonna 1885 polttomoottoriauto näki päivänvalon ja siitä lähtien on autokanta kasvanut. Tänä päivänä teknologia mahdollistaa myös kaasun ja sähkön käytön vaihtoehtona polttomoottorille ja se on hyvä, sillä öljy tulee vääjäämättä jonain päivänä loppumaan. Uskon vahvasti, ettei kehitys autoilussa pysähdy nykyhetkeen, vaan ratkaisujen löytämiseksi tutkimus- ja kehitystyötä jatketaan. Tulevaisuus tuo tullessaan jotain sellaista, jota emme ole tulleet edes ajatelleeksi.
Pyykkikone oli ihme vielä minun isovanhempieni perustaessa perheitään toisen maailmansodan mainingeissa, nyt se löytyy liki jokaisesta taloudesta. Ajatellaanpa mitä hyötyä meille on siitä ollut? Historian valossa katsottuna tiedämme naisten vastanneen kodin askareista ja kotitöiden vieneen suurimman osan ajasta. Jos yhä edelleen olisimme kiinni vuosituhantisessa rutiinissa pestä pyykki käsin, ei edelleenkään olisi pyykkäämiseltä ja vedenkannolta jäänyt aikaa muuhun. Tarkoitan aikaa niinkin tärkeään asiaan kuin koulunkäyntiin ja itsensä kehittämiseen.
Hehkulampun keksimisen jälkeen saimme pirtteihin ja tehtaisiin valaistuksen. Ei tässäkään kehitys pysähtynyt, vaan nyt voimme työskennellä tehokkaan, energiaa säästävän, valaistuksen turvin tai kulkea pimeän aikaan valaistuilla teillä turvallisesti. Emme enää kommunikoi keskenämme savumerkkien, emme edes lankapuhelinten välityksellä. Fyysinen työ on keventynyt lukuisten moottorikäyttöisten laitteiden myötä, samalla öljyn ja sähkön kulutus on lisääntynyt.
Teknologinen kehitys on osaltaan siis avannut mahdollisuuden oppia lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Suomessa on tämä mahdollisuus kaikilla ollut jo pitkään, kiitos pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan. On ollut mahdollista opiskella itselleen ammatti – kädentaitajiksi vaativiin ammatteihin yrityselämän palvelukseen, arvokkaaseen hoivatyöhön, tutkijoiksi ja insinööreiksi luomaan ja kehittämään uusia ratkaisuja tai tuotteita arkea tai työntekoa helpottamaan.
Kaikki edellä olevat esimerkit osoittavat, että tekninen kehitys menee vääjäämättä eteenpäin ja on hyvä ottaa se avoimin mielin vastaan. Koulutuksen turvin yrityksissämme on kyetty innovoimaan ja viemään näitä kehitystyön hedelmiä myös Suomen ulkopuolelle. Meillä on oltava rohkeutta olla edelläkävijä kehityksessä, koska se on meidän valttimme maailmalla. Ylöjärvellä on monia kansainvälisesti menestyviä yrityksiä ja tulevaisuudessakin haluamme olla houkutteleva vaihtoehto yrittäjille.
Asioilla on kuitenkin monta puolta. Liikkumiseen, lämmitykseen/jäähdytykseen ja tavaroiden valmistamiseen vaaditaan energiaa ja luonnonvaroja. Kummankin kulutus on viimeisen sadan vuoden aikana lisääntynyt räjähdysmäisesti. On ensisijaisen tärkeää ottaa asiantuntijoiden viesti ilmastonmuutoksesta tosissaan ja tehdä viipymättä pysäyttäviä toimia. Tuottaa sähköä ja energiaa ekologisesti sekä kehittää energiatehokkaampia laitteita. Haluammehan jättää tämän maan ja maapallo myös lastenlapsillemme elinkelpoisena?
Ilmastonmuutos on tosiasia. Ravinnon ja veden väheneminen aiheuttaa epävakautta ja voi johtaa aseellisiin konflikteihin. Tämän seurauksena ihmiset joutuvat siirtymään kotiseuduiltaan elinkelpoisille alueille. Niinpä meidän on kannettava huolta ja huolehdittava asioista globaalisti. Nyt toimien voimme tehdä tekoja tulevaisuuden eteen ja tätä työtä voidaan ja pitää tehdä myös kunnissa. Ylöjärvellä voidaan olla edelläkävijän roolissa. Esimerkiksi aurinkoenergia on nykytekniikalla tehokkaasti hyödynnettävissä kaikissa kaupungin kiinteistöissä, joten on luotava strategia ja suunnitelma siitä, miten vuositasolla tietty määrä näistä kiinteistöistä siirtyy käyttämään aurinkosähköä.
Vaikka investoimme uuteen, se ei tarkoita pelkkiä menoja vaan myös säästöä kuntatalouteen ja työllistää samalla paikallisia yrittäjiä. Kun puhutaan säästöistä, on asioita mitattava hieman pidemmällä aikaperspektiivillä. Kuten edellä havaitsimme, asiat eivät ole toisistaan erillisiä, vaan vahvasti riippuvaisia toisistaan. Siksi onkin ehdottoman tärkeää, että emme näe muutosta peikkona, vaan olemme valmiita ottamaan askeleen tulevaisuuden hyväksi. On tärkeää nähdä muutoksen tarve ja valita siihen kykeneviä päättäjiä jo kuntatasolla. Me sosialidemokraatit teemme työtä tulevaisuuden eteen.
Pidetään huolta Ylöjärvestä. Ylöjärvi pitää huolta sinusta.
Päivi Stenman
sähköinsinööri
kuntavaaliehdokas